Σάββατο, λοιπόν, το πρωί μια 45μελή ομάδα ξεκινήσαμε από το Αιτωλικό με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτος σταθμός της διαδρομής μας ήταν η Βεργίνα, όπου φτάσαμε το μεσημέρι. Ο λόγος επίσκεψης οι βασιλικοί τάφοι και η ξενάγησή μας στους θησαυρούς της Βεργίνας.
Πραγματικά η επίσκεψή αυτή ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ελληνικής ιστορίας!!!
Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στην πόλη της Βέροιας, αν και ο άσχημος καιρός δεν μας επέτρεψε να τη γνωρίσουμε καλλίτερα.
Η Κυριακή ήταν ‘’αφιερωμένη‘’ στο δρώμενα της Νάουσας. Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας, δεν στάθηκε όμως εμπόδιο να απολαύσουμε το έθιμο της ‘’μπούλας‘’. Αρχικά επισκεφθήκαμε το ‘’Σπίτι της Μπούλας‘’, ένα αναπαλαιωμένο κτήριο, όπου τύχαμε μιας ζεστής φιλοξενίας από τα μέλη του Συλλόγου ‘’Γενίτσαροι και μπούλες‘’. Εκεί, αφού γευτήκαμε το μυρωδάτο Ναουσαίικο τσίπουρο, ενημερωθήκαμε για την ιστορία του εθίμου και παρακολουθήσαμε το ντύσιμο του Γενίτσαρου και της Μπούλας. Στη συνέχεια όλοι μαζί συνοδέψαμε το μπουλούκι στο Δημαρχείο της πόλης για την έναρξη του εθίμου. Το απόγευμα βρεθήκαμε στην τοποθεσία ‘’Αλώνια‘’ όπου θαυμάσαμε το χορό των γενίτσαρων.
Δεν ήταν όμως δυνατόν να μη γλεντήσουμε κι εμείς! Έτσι μετά τα ‘’Αλώνια‘’ καταλήξαμε σε κέντρο διασκέδασης για φαγητό και χορό. Η διασκέδασή μας κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.
Η επιστροφή μας περιλάμβανε επίσκεψη στην όμορφη πόλη της Καστοριάς. Σε ένα ελεύθερο για τον καθένα μας πρόγραμμα επισκεφθήκαμε την Παναγιά τη Μαυριώτισσα.
Περπατήσαμε στην παλιά πόλη, στο Ντολτσό, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική των κτηρίων και επισκεφθήκαμε πολλές από τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης και την πιο παλιά από όλες την Παναγία την Κουμπελίδικη.
Αφού θαυμάσαμε και τις ομορφιές της λίμνης με την εντυπωσιακή ορνιθοπανίδα πήραμε το απόγευμα το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με πλούσιες εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε αυτό το τριήμερο.
‘’Το μικρό χωριό Βεργίνα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Βέροια και 80 από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Όταν οι επισκέπτες πλησιάζουν την περιοχή, παρατηρούν την ύπαρξη αρκετών μικρών λόφων/ τύμβων ύψους περίπου πέντε μέτρων. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι οι λόφοι αυτοί ήταν μέρος ενός μεγάλου κοιμητηρίου του 4ου π.Χ αιώνα και καθένας από αυτούς περιείχε διάφορους τάφους.