Η Σμύρνη λειτούργησε ως «μήτρα μουσικής» για τον Ελληνισμό, επιβεβαιώνοντας την αφομοιωτική και αναπλαστική δύναμη που διέκρινε ανέκαθεν τον πολιτισμό του Αιγαίου απέναντι στις «ξένες» επιδράσεις. Στην πόλη αυτή η κυρίαρχη ελληνική μουσική παράδοση της Ιωνίας πέρασε μέσα από τα φίλτρα της επιδράσεις ιταλικές, γαλλικές, ρουμάνικες, σέρβικες, τούρκικες, αραβικές, περσικές, αρμένικες και γύφτικες. Μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922, η μουσική της Σμύρνης λειτούργησε ως «κιβωτός» για τη συλλογική μνήμη κι ως πολύτιμο σημείο αναφοράς για την
καταγωγή και την ταυτότητα των προσφύγων που αναζήτησαν την τύχη τους στις «νέες» πατρίδες.
Η Χορωδία του Συλλόγου μας, παρουσίασε λοιπόν ένα αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, μουσικές και κείμενα που αποτυπώνουν τη μουσική της διαδρομή της στο πέρασμα των χρόνων.
Στη χθεσινή παράσταση είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε ένα σπουδαίο μουσικό στο σαντούρι το Μάριο Παπαδέα, καθώς επίσης και μια εξαιρετική ορχήστρα αποτελούμενη από τους μουσικούς Καλιοντζίδης Χρήστος - Βιολί, Αρφάνης Παναγιώτης - Κλαρίνο, Τσοχαντάρης Δημήτρης - Κιθάρα, Βογιατζής Αλέξανδρος - Ούτι, Τσουνάκας Θεόδωρος - Ακορντεόν και Μαντέλος Κώστας - Μαντολίνο.
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και τους μουσικούς που συνόδεψαν την χορωδία μας σε αυτή τη μελωδική παράσταση. Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τα μέλη του τμήματος της χορωδίας, οι οποίοι έναν ολόκληρο χρόνο δουλεύουν μαζί με το Δημήτρη Νικολάου, για να μας προσφέρουν αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα.